Večina ljudi ve, da telesna aktivnost otrokom in odraslim pomaga ohranjati zdravo telo. Ali ste vedeli, da gibalne dejavnosti gradijo možgansko strukturo?

Raziskave s področja nevroznanosti dokazujejo jasno povezavo med kognitivnim razvojem in gibanjem, kar pomeni, da otroci potrebujejo priložnosti za gibanje, da se lahko učijo. Rolanje, plazenje, hoja in skakanje skupaj z različnimi drugimi gibalnimi aktivnostmi gradijo možgane v prvih letih otrokovega življenja, to pa je pomembno tudi v vseh starostnih obdobjih.

Ob rojstvu otroški možgani vsebujejo 100 milijard možganskih celic, približno toliko živčnih celic, kot je zvezd na Mlečni poti. V možganih so živčne celice, imenovane nevroni, prisotne ob rojstvu in sčasoma tvorijo trilijone povezav v prvih letih življenja, odvisno od otrokovih življenjskih izkušenj. Te nevronske povezave začnejo drug drugemu pošiljati sporočila, da izpolnjujejo zahteve telesa in možganov. Primerjajte to z objavo sporočil prijateljem na Facebooku ali Instagramu. Če sporočilo pošljete 500 prijateljem in vsak od teh prijateljev sporočilo pošlje ali posreduje drugim 500 prijateljem in tako naprej, se sporočila ali signali eksponentno razširijo.

To sporočanje je pomembno za povezavo možganov in telesa. Sposobnost možganov, da razvijejo in vzdržujejo nevronske povezave, temeljijo na novih izkušnjah gibanja in igranja majhnih otrok (Choosy Kids, IMIL 2016).

Otroci se morajo premakniti, da aktivirajo možgane. Možgani se na to odzovejo s polno silo in jim omogočajo premikanje na različne načine, vključno s prečkanjem srednjih linij. Pesmi, kot so »Glava, ramena, kolena in prsti« in »Ko si srečen«, ter različne bibarije so primeri gibov, ki prečkajo srednje črte telesa.

Zakaj so te bibarije in gibanje čez srednjo linijo telesa pomembni za razvoj možganov? Predlogi pesmi spodbujajo otroke, da prečkajo vse tri sredinske črte telesa in segajo od vrha do dna, leve proti desni in spredaj nazaj. Ta fizična gibanja zahtevajo usklajevanje z leve in desne strani možganov. To krepi tkiva, imenovana corpus callosum, ki deli dve strani možganov, ki sta pomembni za komunikacijo z ene strani možganov na drugo. Ti gibi pomagajo razviti in okrepiti nevronske poti, ki postavljajo temelje za nadaljnji razvoj jezikovnih, pismenosti in matematičnih veščin.

Križanje srednjih linij lahko pomaga spodbuditi možgansko aktivnost tudi pri odraslih. Poskusite s to dejavnostjo. Iztegnite eno roko naravnost pred seboj – ni pomembno, katero. Usmerite s kazalcem in narišite veliko, namišljeno figuro 8, ki leži na boku in prečka levo desno pred telesom. Večkrat potegnite prst po tej namišljeni figuri. Zdaj preklopite na nasprotno roko. Morda je težje, saj je verjetno vaša roka, ki ne prevladuje. Enako veliko figuro 8 naredite večkrat. Ta aktivnost spodbudi obe strani vaših možganov in osveži vaš miselni proces. Morda vam bo pomagala prebiti te dolge popoldanske delovne dni.

 

Vir: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/can-you-grow-new-brain-cells; https://extension.psu.edu/programs/betterkidcare/news/2016/the-body-a-tool-of-learning-for-young-children

©2022 TRIMINUTE © 

Forum Media, strokovne informacije in izobraževanja d.o.o.
Prešernova ulica 1 | 2000 Maribor | E-pošta: info@forum-media.si | Telefon: 02 250 18 00

A FORUM MEDIA GROUP COMPANY

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account